Nationalbanken: Beskytter Danmarks guldreserver

Submitted by Amalie Sejersd… on Wed, 05/01/2019 - 11:38
Short description
Den legendariske Arne Jacobsen døde, før byggeriet var afsluttet. Han nåede derfor aldrig selv at se resultatet af det, man i dag kalder et hovedværk.
Description

Inde i Nationalbanken sidder de mennesker, der ved, om landets 67 tons guldbarrer befinder sig i London, som det siges. Indtil 2016 blev alle danske pengesedler trykt i det topsikrede seddeltrykkeri, og der er vist stadig en større reserve af kontanter spærret godt og grundigt inde i bygningen. Her sidder finansfolk og passer på den danske krones stabilitet.

Nationalbanken står midt i magtens centrum af byen tæt på Christiansborg og Børsen og vogter diskret over rigets guld. Der er ikke noget show-off med spir og ornamenter her som hos naboerne. Der er marmor i kæmpestore blokke og mure uden åbninger. Den eneste foranderlighed er lyset og spejlinger i de kæmpestore vinduespartier.

Man kan kun komme ind gennem en diskret dør, der bliver dækket til af en kobberport ved lukketid. Det kan anbefales at finde den, hvis man vil opleve kvalitet ud over det sædvanlige – også selvom man ikke kommer længere end til lobbyen. Danske tømrere og snedkere arbejdede i årevis med de enorme mængder træ, der gør bygningen så varm inden i.

Da Arne Jacobsen døde meget pludseligt i 1971, var byggeriet kun halvt afsluttet. Hans kompagnon, Otto Weitling, afsluttede projektet sammen med arkitekt Hans Dissing.

Fakta:

  • I lobbyen er der udstillet gamle pengesedler samt en ægte guldbarre. Der er åbent på hverdage mellem kl. 9 og 16.
  • Al marmor er norsk Porsgrunn, som var Arne Jacobsens foretrukne. Helt tæt på kan man finde spor af koraller.
  • I midten af bygningen og på taget ligger der gårdhaver, som er usædvanligt skulpturelle. Desværre er der ikke offentlig adgang.
  • Danmarks guldreserver har befundet sig i sikkerhed uden for landet siden 1939, hvor nazisterne marcherede frem.
  • Produktionen af danske sedler og mønter blev for dyr, efterhånden som danskernes forbrug af kontanter er blevet overgået af teknologisk pengeoverførsel. Derfor flyttede produktionen til Finland.

I nærheden

Gennem porten til Christiansborg er der på venstre side endnu en åbning til en fredelig oase, som mange ikke kender. Det er Det Kgl. Biblioteks Have, hvor en lille interimistisk café åbner om sommeren.

Langs havnefronten og til venstre ser man The Standard. Det er et eksklusivt spisested med tre restauranter, der er blevet opført i en gammel bådterminal. Bygningen er fra 1937 og er blevet restaureret med stor respekt for historien. Maden er i den meget dyre ende.

 

Address
Havnegade 5, 1093 København K
Coordinates
POINT (12.586258 55.676803)
Build year
1978
Concept
Nej
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Categories
Case Category
Pictures
Image
Credits
Photo: Andreas Trier Mørch, Arkitekturbilleder.dk
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Photo: Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk
Frikøb
Frikøbt
Tags
Channel
Exclude
Off