Infill Stokhusgade

By Anonymous (not verified), 20 December, 2018
Short description
Byggegrunden var blot 7 meter bred, og her skulle en ny bygning kiles ind mellem de gamle klassiske ejendomme. Resultatet er en ekstraordinært smuk moderne fortolkning af byhuset.
Description

Det er ikke nogen let opgave at bygge i Københavns historiske kvarterer. Dels er der mange forskellige bygningstypologier at forholde sig til, dels er pladsen meget trang. Dette projekt er med en byggegrund på bare syv meters bredde ingen undtagelse. Holscher Arkitekter gik til udfordringen med en ambition om at skabe relation til områdets eksisterende byggerier, men samtidig tilføje et markant, nyt udtryk.

Gamle naboer

Den nye tilføjelse til gaden står skulder om skulder med et par gamle bygninger. På den ene side ligger et 6-etagers murstenshus fra 1862, og på den anden et 3-etagers byhus fra 1872. Derfor har en stor del af opgaven bestået i at behandle den store højdeforskel mellem nabobebyggelserne. Det vestlige nabohus er betydeligt lavere, og projektet drager nytte af det frie rum ved at skifte orientering fra nord/syd til vest i 4. sals højde, således at lejlighederne får udsyn mod vest over Østre Anlæg og Statens Museum for Kunst.

Detaljering skaber sammenhæng

Ud over glas er det dominerende facadeelement tombak - en kobberlegering, der med tiden vil patinere og blive et mørkt modstykke til Københavns mange irrede kobbertage.

Tombakken udgør et bånd, der løber vertikalt fra gadeplan forsiden at ændre retning og følge bygnings kroppen rundt til gården på bagsiden. Båndet består af plader, der er detaljeret med udstansede knopper som en moderne svar på de omkringliggende murstensbygningers fuger. Samtidig skaber knopperne en anden skala i facaden, som kun opleves på tæt hold. Holscher Arkitekter har desuden ladet nabobygningernes etage adskillelser løbe videre som forsætninger i facaden på deres hus.

Ikke for de generte

Man skal muligvis være lidt af en ekshibitionist for at kunne bo i Stokhusgade 4b. Eller også skal man have et stort behov fordagslys. I hvert fald tilbyder facadens store glaspartier ikke mange skjulesteder for nysgerrige blikke fra gaden - til gengældgiver de masser af lysindfald og især på de højere etager udsigt over Stokhusgade og Østre Anlæg. Samtidig er der arbejdet meget med gulve og rækværk i glas, som giver et meget let og elegant udtryk,der dog muligvis vil være en udfordring for folk med højdeskræk.

Erhverv skaber liv

Stokhusgade har normalt ikke meget liv i dagtimerne, så derfor har man valgt at indrette kælder- og stueetagen i byggeriet til erhverv. Visionen har ifølge Holscher Arkitekter været at skabe en bygning med dynamik og bevægelse, som formidler åbenhed, privathed og søger dialog med livet i gaden. Et foranderligt hus, der giver forskellige oplevelser i løbet af døgnets timer og et hus, der kan præges af sine beboere.

Lille Arne og Pladepris

Hos Akademisk Arkitektforening var man så begejstret forHolscher Arkitekters infill-projekt, at man i januar 2008 valgte at tildele byggeriet prisen "Lille Arne". Prisen uddeles en gang om året i skiftende kategorier - i dette tilfælde vækstlaget i dansk arkitektur.

Huset har desuden vundet Dansk Stålinstituts Tyndpladepris, der uddeltes for første gang i 2007 og skal anspore den danske arkitektbranche til at øge brugen af tyndplade i byggeriet. Med æren fulgte en kontant belønning på 100.000 kr.

Address
Stokhusgade, 1350 København
Coordinates
POINT (12.583171 55.688901)
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Categories
Case Category
Case Style History
Build year
2007
Pictures
Image
Credits
Photo: Jules Gassot
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Photo: Jules Gassot
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Photo: Jules Gassot
Frikøb
Frikøbt
Concept
Nej
Channel
Exclude
Off
Show navigation button
Off
Do not show subpage from overlay
Off