Ånd, farver og gammel beton

Submitted by Søren Berg on Sat, 09/14/2019 - 15:53
Short description
Roskilde Festival Højskole er Danmarks første nybyggede almene højskole i 50 år. Den kombinerer den grå industrifortid med en kreativ farveeksplosion.
Description

Midt i Roskildes kreative bydel Musicon ligger Danmarks nye højskole, Roskilde Festival Højskole. Det første møde med skolen er et blåt indgangsparti i glas, som udgør bygningens reference til højskolesangbogen. Bevæger man sig videre gennem bygningen, springer kraftige farver som klar grøn, lavendellilla og brændende orange i øjnene. 

Byggeriet blev færdigt i januar 2019, hvor højskolen også tog imod sit første elevhold. Eleverne bor og lever i højskolens kreative omgivelser på ophold mellem tre og ti måneder. Oprindeligt lå der en produktionshal på grunden, og det er da også de gamle spær fra fabrikshallen, som udgør skelettet for den nye farverige skole. Blandt de grå betonspær svæver faglokalerne som forskelligartede bokse i rummet fordelt på to plan. Hver fagboks har sin egen farve og materialitet, der gør det til oplevelse for øjet og sanserne at bevæge sig rundt på højskolen. 

Skolens måske mest markante boks er foredragssalen, som med sin gennemtrængende orange farve er højskolens samlingspunkt hver dag og udgør en direkte reference til Orange Scene på Roskilde Festival. 

Fakta

  • Roskilde Festival Højskole er Danmarks første nybyggede højskole i 50 år. Den blev opført i januar 2019.
  • På højskolen er der plads til 120 elever, der både bor, spiser og får undervisning i 3-10 måneders ophold.
  • Skolens lokaler er bygget specifikt til de forskellige hovedfag, som er Musik, Maker, Ledelse, Medier, Kunst og Politik.

Omgivelser

Højskolens elevboliger ligger i fire etagers containerstakke lige udenfor højskolen. De er tegnet af samme arkitektteam som højskolen og genbruger flere greb fra højskolens indre arkitektur.
Musicon har flere andre seværdigheder, blandt andet en ældre smedje, en skatehal og en række topmoderne byggerier, herunder museet Ragnarock. De fleste steder kan man kigge ind forbi og få et indblik bydelens liv. I containerstriben finder man små butikker, kaffebar og værksteder.
Retten i Roskilde, tegnet af JJW Arkitekter, ligger få hundrede meter fra højskolen. 
 

Address
Basgangen 20, 4000 Roskilde
Coordinates
POINT (12.0804462 55.6275297)
Build year
2019
Concept
Nej
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Organization
Categories
Case Category
Area
Pictures
Image
Frikøb
Frikøbt
Image
Frikøb
Frikøbt
Image
Frikøb
Frikøbt
Image
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Jakob Fälling
Frikøb
Frikøbt
Channel
Exclude
Off
Country and city
Author name
Jakob Fälling