Tingbjerg Kulturhus: Usædvanlig form samler et boligområde

Submitted by Rune on Sat, 05/08/2021 - 09:01
Short description
Trods et blakket omdømme er Tingbjergs arkitektur anerkendt af mange, og med tegnestuen Cobes nye kulturcenter fortsætter den tradition
Description

Nogle sammenligner den bemærkelsesværdige, smalle form med et kæmpe-TV. Det forstår man måske godt, når man ser bygningen fra siden. Men også forfra holder metaforen på grund af den store, udadvendte glasfacade mod gaden, hvorfra man kan fornemme det liv, der udspiller sig i bibliotek, cafe, multifunktionssal og møderum. 

Bygningen er en udvidelse af den lokale skole, men den fungerer samtidig som vartegn og kulturcenter for alle beboere i Tingbjerg. 

Udsat boligområde af god kvalitet

Når man på forhånd ved, at Tingbjerg er et såkaldt udsat boligområde, er det en lidt sælsom oplevelse at bevæge sig ind i den lille forstad til København. Her er lave gule murstenbygninger spredt ud med rigelig plads i grønne og åbne omgivelser og en ganske anden stemning end i de store betonplaner, der har fået samme sociale stempel. 

Planen blev tegnet af den berømte arkitekt Steen Eiler Rasmussen, og bliver stadig betragtet som et af de fineste eksempler på modernistisk byplanlægning i efterkrigstiden. 

Ny plan for fremtiden

I Tingbjerg river man derfor heller ikke ned, som man har valgt at gøre andre steder for at skabe større variation. I stedet tilfører man nyt, og kulturhuset markerer starten på en række nye tiltag. Nogle steder skal der laves byhaver, andre steder bliver der opført små rækkehuse og i dialog med beboerne skal Tingbjerg med tiden komme til sin ret igen.  

I nærheden 

Ikke langt fra kulturcentret er der direkte adgang til Utterslev Mose. Mosen er fredet og udgør et areal på 3 X 1 km med et afvekslende landskab af søer og holme med fugle og naturlig vegetation. Det var før i tiden en del af Vestvolden, der lå som en kæmpe befæstning omkring København. 

Address
Skolesiden 4, 2700 København
Coordinates
POINT (12.484195 55.719013)
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Categories
Case Category
Area
Build year
2018
Pictures
Image
Image
Credits
Rasmus Hjortshøj COAST
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Rasmus Hjortshøj COAST
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Rasmus Hjortshøj COAST
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Rasmus Hjortshøj COAST
Frikøb
Frikøbt
Concept
Nej
Channel
Exclude
Off