VEGA – Folkets Hus: Klassisk funkis til det musikglade publikum

By Andreas, 22 September, 2022
Short description
Prince, Coldplay, Kylie Minogue, David Bowie og talrige andre kunstnere har de seneste 25 år gæstet VEGAs højloftede sale, mens publikum har stået skulder mod skulder og sunget i kor sammen med deres store idoler. Gennem syv årtier har bygningen fungeret som et pulserende hjerte og samlet både politikere, københavnere, musikere, musikelskere og de festglade mennesker.
Description

I VEGAs tre sale; Store VEGA, Lille VEGA og Ideal Bar, har folk kunnet besøge og undersøge bygningens skæve facetter, der viser datidens funktionalistiske stilart. Huset er tegnet af Vilhelm Lauritzen og slog for første gang dørene op i 1956 som Folkets Hus. En bygning der uden omsvøb viste, at det var opført i jernbeton og glas. Huset fungerede som mødested for den danske arbejderbevægelse frem til begyndelsen af 1990'erne, hvor det måtte dreje nøglen om.

Genopstået bygning

Den forladte bygning stod til forfald, da kunstneren Bjørn Nørgaard besøgte det i årene efter – og sammen med politikeren, Svend Auken, fik han fredet huset i 1994. Fredningen gjorde VEGA til den yngste fredede bygning i Danmark. En gennemgående restaurering tog form, og i forbindelse med København som europæisk kulturhovedstad i 1996 kunne huset igen slå dørene op for danskerne og byde velkommen indenfor.

Gennemdesignet af Vilhelm Lauritzen

VEGA er stadig den dag i dag et mesterværk i særklasse. De mørke træpaneler, mørke mahognigulve, friser og gennemførte originale detaljer som gelændere og lamper, gør huset til en arkitektonisk perle i klassisk skandinavisk stil. Interiøret designede Vilhelm Lauritzen selv, hvilket gør dørhåndtag, lysekroner, stikdåser, møbler, de detaljerede træpaneler og labyrintiske trappeløb til en integrereret del af bygningen.

Et kendetegn i København

Den klassiske funkisbygning er placeret på det pulserende Vesterbro i København med Enghave Plads og metroen lige uden for døren. Bygningens udvendige facade består af et tre etager højt facaderelief udført af kunstneren Dan Sterup-Hansen. Vilhelm Lauritzens nordiske arkitektur gør – sammen med det store kunstværk på facaden – bygningen til et kendetegn for kvarteret omkring Enghavevej i København.

Address
Enghavevej 40, 1674 København
Coordinates
POINT (12.544112 55.667995)
Actors
Categories
Case Category
Build year
1956
Rebuild year
1996
Pictures
Image
Credits
© Rasmus Hjortshøj
Image
Credits
© Rasmus Hjortshøj
Image
Credits
© Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Image
Credits
© Rasmus Hjortshøj
Image
Credits
© Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Image
Credits
© Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Concept
Nej
Channel
Exclude
Off
Show navigation button
Off
Do not show subpage from overlay
Off