Brøstes Grund: En lille boligrevolution på Christianshavn

Submitted by Casper on Tue, 11/16/2021 - 10:47
Short description
I Vandkunstens lille boligkompleks, der også kaldes ”Det Blå Hjørne”, er arkitektur og social bevidsthed to sider af samme sag.
Description

De pudsede facader har fået selskab af klare blå stålplader. Kroppen er delt i to, så der er offentlig adgang til den historiske gård inde bag boligerne. Vandkunstens lille byggeri på hjørnet ved Dronningensgade skiller sig tydeligt ud, som det ligger der klos op ad sine ærketraditionelle naboer.

Skrap kost

Komplekset med de 6 boliger blev ikke pænt modtaget i lokalmiljøet, da det stod klar til indflytning i 1989. Christianshavn er kendetegnet ved gamle lave etagehuse af pudset tegl, bindingsværk og spor efter hundredevis af års kulturhistorie. De industrielle materialer, et tag i stål i stedet for tegl og et kulørt postmoderne udtryk var skrap kost for folk i kvarteret. Kontrasten mellem nutid og fortid kan være krævende at omfavne.

Boliger til lave indkomster

Det er nu ikke provokation, der ligger til grund for Det Blå Hjørne. Tvært imod er byggeriet nærmest et lille manifest for arkitektur, der sætter social dagsorden. Det er opført for det almene boligselskab FSB på Brøstes Grund som en del af byfornyelsen, dengang Københavns boligstandard var helt i bund og økonomien ikke havde det meget bedre. Byggeriet skulle være billigt, for at huslejen kunne holdes nede. Den opgave løste Vandkunsten uden at gå på kompromis med deres stærkere holdninger til boligens kvaliteter. Tredive år og en eksplosiv vækst senere hører boligerne stadig til i den billigere ende af spektret.

Boligkvaliteter via nytænkning

Ved at dele komplekset i to blev det muligt at skaffe mere lys til alle seks boliger og samtidig give alle beboere direkte udgang til det fri. Med en traditionel hjørneejendom havde der ikke været mange andre muligheder en at stable små boliger oven på hinanden med en opgang som eneste fælles orientering.

Selve bygningen hører ikke til de mest omtalte i arkitekturhistorien. Alligevel får beboerne i de 1-, 2- eller 3-værelses boliger en del besøg udefra, for den åbne passage ind til bagsiden af det historiske miljø på gårdsiden er et yndet mål for en del turguider. Der er offentlig adgang, og stedet er et diskret besøg værd. Det er nok kun de færreste, der er opmærksomme på, at det er et blåt hus med industrifremstillede materialer, der gør den oplevelse muligt.

Address
Store Søndervoldstræde 11, 1419 København
Coordinates
POINT (12.5891863 55.6704354)
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Organization
Role
Organization
Categories
Case Category
Build year
1989
Pictures
Image
Image
Image
Image
Author name
Eva Ørum
Concept
Nej
Country and city
Channel
Exclude
Off
Show navigation button
Off
Do not show subpage from overlay
Off