Søholm: Nordisk modernisme ved kanten af Øresund

Submitted by Rune on Sat, 05/08/2021 - 09:48
Short description
Arne Jacobsens små murede rækkehuse i Klampenborg markerer overgangen til en særlig storhedstid i dansk arkitektur.
Description

Det er som regel de hvidpudsede og smukt rundede facader på Bellevueteatret og beboelsesejendommen Bellavista, der tiltrækker sig opmærksomhed, når mennesker når til Klampenborg på vej op langs Strandvejen. Begge er tegnet af Arne Jacobsen i mellemkrigsårene. 

Det er imidlertid de 18 små række- og kædehuse i gule teglsten ved siden af, der banede vejen for den internationale anerkendelse af den betydningsfulde arkitekt. De kaldes Søholm efter en villa, der tidligere lå på grunden, og de markerer overgangen til det, der siden blev kaldt dansk arkitekturs guldalder. 

Fra to til tre dimensioner

Husene ligger i tre grupper med forskellig indretning. De er forskudt fra hinanden med deres særlige taghældninger, der får husene til at fremstå anderledes tredimensionelt end for eksempel det klassiske engelske rækkehus med to facader og et tag, der samler sig på midten. 

Inde gjorde formen det muligt at indrette boligerne med lysindfald og i niveauer, man ikke havde set før. Man ser nok, hvordan hver enkelt bolig fremstår privat mod gaden uden de store armbevægelser, mens vinduer ved taget og mod haverne på bagsiden må give en helt særlig karakter inde i boligen. 

Her boede Arne Jacobsen

Søholm blev skabt i efterkrigsårene. Økonomien var skudt i sænk, og i Danmark tilbød staten billige statslån til huse på højst 110 m2. Arne Jacobsen var en del af det private konsortium, der fik Søholm opført, og selv flyttede han ind i det yderste hus tættest på Strandvejen, hvor han boede til sin død i 1971. 
I mange år havde Arne Jacobsen sin tegnestue i kælderen, så det er altså lige her, ikoniske værker som SAS-hotellet og Nationalbanken er blevet udviklet. I dag er huset lejet ud via Realdania, der købte huset og lod det restaurere, så det fremstår næsten som Arne Jacobsen selv designede det. 

I nærheden

Når der er åbent, kan man se ind i foyeren i Bellevueteatret, som Arne Jacobsen tegnede i mellemkrigsårene. Der er stadig forestillinger her, og en restaurant tilbyder mad og drikke med udsigt over Øresund. 

Den helt klassiske tur i området bevæger sig lidt ind mod land til Dyrehaven. Men faktisk er der en helt særlig oplevelse at hente i villakvarterets tredje, fjerde og femte række, hvor ejendomme fra århundredeskiftet ligger som perler på en snor og leder tankerne tilbage i tiden. 

Address
Strandvejen 413, 2930 Klampenborg
Coordinates
POINT (12.591574 55.774492)
Actors
Organization
Role
Categories
Case Category
Build year
1955
Rebuild year
2007
Pictures
Image
Credits
Anders Sune Berg, Realdania By & Byg
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Anders Sune Berg, Realdania By & Byg
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Anders Sune Berg, Realdania By & Byg
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Anders Sune Berg, Realdania By & Byg
Frikøb
Frikøbt
Image
Credits
Tegningssamlingen, Danmarks Kunstbibliotek
Frikøbt kun til
Bag Facaden udstilling
Frikøb
Frikøbt kun til
Author name
Eva Ørum
Concept
Nej
Channel
Exclude
Off