Kamelia Hus: Urbant fællesskab for seniorer

Submitted by Rune on Sat, 05/08/2021 - 08:08
Short description
En stor gruppe mennesker over 60 er rykket tættere sammen i en ny form for boligfællesskab på Grønttorvet i Valby, der sætter nye standarder for liv i helt nye bydele
Description

På afstand ligner Grønttorvet noget, de fleste københavnere efterhånden har vænnet sig til. Høje kraner står side om side med betonelementer, der skyder op som paddehatte, og som lidt efter lidt får tagflader, vinduer og spor efter mennesker med en ny hverdag i en ny og lidt fremmed bydel. 

Men Grønttorvet tager sig allerede ud som et københavnerkvarter med en længere historie bag sig. 

Håndværk skaber urban fornemmelse

Husene ligger tæt, og der er lige så meget beton og lige så mange præfabrikerede vinduer som i alle andre nye byområder. Men det man mærker, er hænders arbejde med teglsten, med mønstre og med mørtler i en variation, man skal tilbage til byens gamle brokvarterer for at finde i samme detaljeringsgrad. 

Det er mærkbart, hvad det gamle håndværk kan gøre for en moderne by, når det bliver dyrket som på Grønttorvet. Selv med kæmpe byggepladser over alt, har kvarteret allerede den særlige urbane karakter, der opstår i den tætte by, hvor man ikke kan forudse, hvilket blik, der møder én, når man drejer omkring det næste hjørne.

Nærvær og fællesskab

I forhold til sine naboer kan Kamelia Hus faktisk fremstå næsten anonymt udefra. Det er imidlertid helt modsat den måde, hele huset er udviklet på inden for. Her er der indrettet 49 boliger til enlige og par over 60, der hellere vil deles med andre om for eksempel fælles mødesteder, haver og værksteder, end de vil brede sig over masser af plads alene i en eller anden anonym opgang et sted. 

Tendensen blandt seniorer tager til over hele landet, hvor flere og flere flytter ind i nye fællesskaber, men Kamelia Hus er nok det mest urbane af dem alle med sin placering på Grønttorvet. 

I nærheden

Grønttorvet ligger endnu afskåret fra resten af Valby, og på nær nogle mindre kolonihaveforeninger i nærheden, er der mest industri og store byggemarkeder at finde i nærheden. Til gengæld kan man få mange oplevelser i det hele nære miljø, hvis man går rundt i de nye smalle gader, hvor de mange forskellige mønstre og typer af teglsten er en kæmpe oplevelse, hvis man studerer dem nærmere.
 

Address
Elstarvej 22-24, 2400 Valby
Coordinates
POINT (12.503001 55.656058)
Actors
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Role
Organization
Categories
Case Category
Area
Build year
2019
Pictures
Image
Credits
Photo: Jens Lindhe
Image
Credits
Photo: Jens Lindhe
Image
Credits
Photo: Jens Lindhe
Image
Credits
Photo: Jens Lindhe
Author name
Eva Ørum
Concept
Nej
Channel
Exclude
Off
Show navigation button
Off
Do not show subpage from overlay
Off